این آموزش مناسب برای تمام کسانی می باشد که میخواهند ثبت نوار قلب را با دستگاه الکتروکاردیوگراف بیاموزند ، و افراد حر فه ای می تواند اطلاعات تکمیلی در باره اخذ کنند.
معرفی مختصر الکتروکاردیوگرام
الکتروکاردیوگرام یا نوار قلب به نمودار ثبتشده تغییرات پتانسیل الکتریکی ناشی از تحریک عضله قلب گفته میشود.
معمولاً با مخفف ECG یا EKG (مورد دوم مخفف کلمه آلمانیِ Elektrokardiogram) مشخص میشود.
دستگاه الکتروکاردیوگراف، این نمودار را بر روی نوار کاغذیِ خطکشیشدهای که ویژه این کار است، بهطور پیوسته ضبط میکند. اطلاعاتی که روی الکتروکاردیوگرام ضبط میشود نشاندهنده امواج الکتریکی محرک قلب است. این امواج نمایشگر مراحل مختلف تحریکات قلبی هستند.
منحنی ای را که رسم میشود «الکتروکاردیوگرام» مینامند. پزشکان میتوانند از روی این منحنی به نحوه عمل قلب پی ببرند. هر منحنی شامل سه موج است. موج p فعالیت الکتریکی دهلیزها، موج QRS فعالیت الکتریکی بطنها و موج T استراحت بطنها را نمایش میدهد.
تحلیل ویدیو ثبت الکتروکاردیوگرام
گام اول
در ویدیو مشاهده خواهید کرد که پرستار در ابتدا قبل از هرچیز دست های خود را ضدعفونی کرد که این در واقع حق هر بیماری می باشد کنترل عفونت.
در ادامه از بیمار خواست که اطلاعات مختصری از خود به او بدهد ،گاهی بعضی از دستگاه پیشرفته این امکان را دارند که بتوانید اطلاعات بیمار به دستگاه بدهید.
بعد از دریافت اطلاعات از بیمار حالا نوبت آن هست ،که به او توضیح دهد چه مراحلی را قرار هست سپری کند ، یادمان باشد بیشتر بیماران در مراکز درمانی کار نکرده اند و اطلاعاتی در این خصوص ندارند پس جهت اطمینان خاطر، باید آنها را از روند کار آگاه کنیم.
بعد به بیمار توضیح دادکه قرار هست فعالیت الکتریکی قلب آن مورد بررسی و ثبت قرار بگیرد ،از او خواست که لباس خود را در بیاورد و روی تخت دراز بکشد .
**زاویه قرار گیری بیمار بر روی تخت 45 درجه می باشد.
از بیمار سوال می شود آیا احساس درد بر روی قفسه سینه دارد یا خیر ؟..
گام دوم
حال زمان آن رسیده است که الکترود های سینه ای برروی قفسه سینه نصب شود ، قبل از هر چیز باید محل قرار گیری صحیح آن ها تشخیص داده شود.
بعد از تشخیص ،چست لید ها را در محل قرار می دهد این کار برای این می باشد تا بتوانیم لید ها را به آن ها متصل کند تا ثبت سیگنال بدون پارازیت انجام بگیرد.
** لیدهای سینه ای 6 عدد می باشد که با حرف V یا C نمایش داده می شود
بعد از آن به سراغ دست و پاها می رود تا بتواند لید های دست و پا رو هم با چست لید به بدن متصل کند .
**در بعضی از مراکز از دستبند استفاده می شود که فرق چندانی با چست لید ندارد و در واقع نوع قدیمی تر می باشد که اگر بیمار تکان بخورد احتمال ایجاد پارازیت بر روی سیگنال می باشد.
گام سوم
بعد از اینکه تمام لید ها به بیمار متصل شد از او خواسته می شود که هیچ حرکتی نداشته باشد تا ثبت بدون پارازیت انجام شود.
گام چهارم
گام نهایی
از بیمار بابت همکاری تشکر کرده و تمام چست لید ها و لید ها را از بدن وی جدا می کند..