انواع Lead :
از نظر پلاریته دو نوع lead وجود دارد: لید تک قطبی ولید دوقطبی .
لید های تک قطبی
لید تک قطبی دارای الکترود خنثی در مرکز مثلث Einthoven در پتانسیل صفر می باشد(که این نقطه میتواند به سِیم نوترال وصل شود و از نظر پتانسیل دارای پتانسیل صفر است.)جهت این لیدها از مر کز قلب و به طور شعاعی به سمت خارج می باشد
اسامی این لید ها عبارتند از:aVL , aVR , aVF
لیدهای دو قطبی
لید دو قطبی شامل هر دو الکترود در یک پتانسیل می باشد و جهت این الکترود، از پتانسیل کمتر به الکترودی در پتانسیل بالاتر میباشد
Leadهای I,II,III را Lead های اعضاء می نامند این لید ها اساس چیزی که به مثلث Einthoven معروف است را تشکیل می دهند.
نحوه جایگذاری الکترود های در بدن
الکترو دها برای دست یابی به سیگنال به صورت زیر در بدن قرار می گیرند:
Lead I یک الکترود دوقطبی است الکترود منفی (سفید) به بازوی راست و الکترود مثبت (سیاه) به بازوی چپ وصل میشود.
Lead II یک الکترود دوقطبی است در این لید الکترود منفی (سفید) در بازوی راست و مثبت (قرمز) در پای چپ قرار میگیرد.
Lead III در این لید نیز الکترود منفی(سیاه) در بازوی چپ و الکترود مثبت(قرمز) در پای چپ قرار میگیرد.
لید هایaVL , aVR , aVFلید های تکمیلی هستند این لید ها از سه الکترود مشابه لید های I,II,III گرفته میشوند.این لید ها در واقع قلب را از زوایا ی مختلف مشاهده میکنند. الکترود منفی برای این لیدها توسط یک ترمینال مرکزی تغییر داده میشود و به ترمینال منفی دستگاه الکتروکاردیو گرام وصل میشود. این روند الکترود منفی را برای این لیدها حذف می کند و باعث میشود که الکترود مثبت ،الکترود استخراج کنندهی سیگنال برای لید های تک قطبی باشد.
دو رابطه ای که در مورد لید های تک قطبی و لید های دو قطبی معرفی کردیم معادل روابط ولتاژ-جریان کیرشهف می باشند.
لیدهای I,II,III به همراه لید های اعضاء aVL , aVR , aVF تشکیل سیستم مرجع برای محاسبه ی محور قلب میدهند که به صفحه ی فرونتال معروف است.
لید های سینه ای:
لید های سینه ای لید های V1,V2,V3,V4,V5,V6 هستند که بطور مستقیم به قفسهی سینه متصل میشوند.به علت نزدیکی این لید ها به قلب نیازی به تقویت سیگنال های این لید ها نمی باشد.این لید ها ،به صورت لید تک قطبی در نظر گرفته میشوند و بجای الکترود منفی در این لید ها از ترمینال مرکزی ویلسون استفاده میشود.لید های سینه ای فعالیت الکتریکی قلب را در یک صفحه ی افقی میبینند.
کپملکس QRS باید در لید V1 مثبت و در لید V6 منفی باشد کمپلکس QRS باید یک تغییر تدریجی از منفی به مثبت را بین لید های V2 و V6 نشان دهد همچنین بین لید های V1 و V4 باید در دامنه ی R یک افزایش تدریجی داشته باشیم که این افزایش به پیشروی موج R معروف است.
الکترود زمین :
الکترود اضافیای می باشد که در ECG های پیشرفته وجود دارد معمولا در پای چپ قرار داده میشود.البته در تئوری این الکترود در هر نقطه ای میتواند قرار بگیرد.